Hjärt-Lungräddning

Kurs Hjärt-Lungräddning

Den 4 september ordnade Hjärt- & Lungföreningen en kurs om hur man använder hjärtstartaren.
Kursen leddes förtjänstfullt av Rolf Wimhed som berättade att han är huvudinstruktör i Sverige, inte illa!

Rolf berättade bl.a om agonal andning. Den kan inträffa vid ett hjärtstillestånd, pågå flera minuter efter att hjärtat slutat slå, och missuppfattas ibland som ett livstecken. Den beskrivs som långsam och ytlig, ofta suckande eller stönande, eller på annat sätt konstig.

Vidare framhöll Rolf att man bör kolla om man har förmaksflimmer. Det är 5 ggr större risk att få Stroke om man har förmaksflimmer. Det innebär att hjärtat slår snabbt och ojämnt. Uppskattningsvis har 200.000 svenskar detta och bland personer över 75 år har 5-10 % förmaksflimmer. 

Vi fick sedan öva på hans små "dockor" med att trycka ganska hårt 30 ggr, sedan blåsa 2 gånger ganska långsamt och sedan fortsätta att trycka. Detta måste man göra hela tiden tills en ambulans kommer!

Vi fick också reda på att om någon börjar hosta och avlägsnar sig från andra att man följer upp och kollar. Det kan vara allvarliga saker på gång.

Det var lärorikt och intressant och gav oss deltagare många saker att tänka på!

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.